Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Gevelwerken-expert.be
banner image

Buitenmuur isoleren

Je buitenmuur er weer als nieuw laten uitzien én besparen op je energiefactuur? Met gevelisolatie is dat perfect mogelijk.

 

Waarom kiezen voor gevelisolatie?

Een buitenmuur isoleren is om meerdere redenen interessant. Zo kun je er gemiddeld 25% energie mee besparen en krijgt de gevel er een geheel vernieuwd uitzicht door. Tevens is de woning na isolatie beter beschermd tegen weersinvloeden en verbetert het binnenklimaat.

 

Buitenmuur isoleren: Werkwijze

Voor het isoleren van buitenmuren gebruikt men vrijwel altijd isolatieplaten van kunststof schuim. Dat kan resolschuim zijn maar er zijn ook andere materialen, zoals polystyreen, die prima voldoen. De platen kunnen makkelijk op maat worden gemaakt en zijn soms ook voorzien van tand- en groef waardoor een naadloze isolatie mogelijk is. De platen worden rechtstreeks aan de gevel verlijmd en kunnen dan afgewerkt worden met een gevelbekleding naar keuze (hout, metaal, steenstrips, crepi, etc.).

 

Wanneer een buitenmuur isoleren?

Buitenmuur isolatie is vooral interessant bij bestaande woningen die niet over een spouwmuur beschikken of waar spouwmuurisolatie om bepaalde redenen niet mogelijk is. Ook wanneer de buitengevel beschadigd is en toe is aan renovatie is het aan te raden om deze gelijk te laten isoleren. Door isolatie toe te passen is de gevel beter beschermd tegen weersinvloeden en vocht. Het heeft ook een positief effect op het klimaat in de woning.

 

Voordelen van buitenmuurisolatie

Je komt tot een waardevermeerdering van de woning (gevel ziet er weer als nieuw uit, betere EPC score) en daling van de energiekosten (gemiddelde energiebesparing: 25%). Je zal ook minder last hebben van temperatuurschommelingen in huis, met een beter woonklimaat als resultaat. Bovendien is de gevel dankzij de isolatie ook beter beschermd én is er minder risico op vochtproblemen in de woning.

 

Verbetering van het woonklimaat

In een goed geïsoleerde woning heb je minder last van koude luchtstromingen, zeker wanneer de buitenmuren goed geïsoleerd zijn. In de winter voelen de muren minder koud aan en doen temperatuurverschillen zich minder extreem voor als in een slecht geïsoleerde woning. In de zomer blijft het binnen juist langer koel omdat de warmte van buiten door het isolatiemateriaal tegengehouden wordt. Na renovatie en isolatie zullen problemen met vocht over het algemeen ook tot het verleden behoren omdat de gevel een nieuwe schil heeft gekregen en vocht niet langer in de gevel kan trekken.

 

Tip: Laat het isoleren van je gevel over aan een gespecialiseerde gevelwerker. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina

 

buitenmuur isoleren

 

Buitenmuur isoleren en afwerken met crepi

Een afwerking met crepi kan prima gecombineerd worden met buitenmuur isolatie. Crepi is een sierpleister die handmatig of met een spuit op het isolatiemateriaal kan worden aangebracht. Crepi kan relatief snel worden aangebracht waardoor de kosten beperkt kunnen blijven. Voordelen van crepi: snelle plaatsing, relatief lage kostprijs per m².

 

Buitenmuur isoleren met houten gevelbekleding

Hout heeft een natuurlijke authentieke uitstraling en door het grote aanbod aan houtsoorten kun je met dit materiaal architectonisch gezien alle kanten op. Bij gebruik als gevelbekleding is het wel een vereiste dat het hout goed bestand is tegen vocht en daarom maakt men in de regel gebruik van hardhout of van thermisch verduurzaamd hout. Voordelen van buitenmuurisolatie met hout: natuurlijke uitstraling, makkelijk te bewerken materiaal.

 

Buitenmuur isoleren met steenstrips

Steenstrips kunnen relatief eenvoudig op het isolatiemateriaal worden aangebracht. Dat gebeurt meestal met een speciale kleefmortel. Het grote voordeel van steenstrips is dat je er een bestaande bakstenen gevel een totaal vernieuwd uiterlijk mee kunt geven zonder dat er een nieuwe muur gemetseld hoeft te worden. Dat scheelt aanzienlijk in materiaalkosten en arbeid waardoor de totale kosten beperkt blijven.

 

Buitenmuurisolatie met gevelpanelen

Gevelpanelen zijn in diverse materialen verkrijgbaar. Populair zijn kunststof panelen en panelen van een composietmateriaal. Deze materialen zijn erg goed bestand tegen vocht en behoeven nauwelijks onderhoud waardoor je er na plaatsing geen omkijken meer naar hebt. Metalen panelen van aluminium, zink of koper worden ook toegepast maar zijn een stuk duurder en zijn vooral geschikt voor moderne architectonische toepassingen.

 

buitenmuur isoleren

 

Vergunning nodig voor het isoleren van de buitengevel?

In Vlaanderen heb je bij het opnieuw afwerken van de voorgevel in de meeste gevallen een stedenbouwkundige vergunning nodig. Je verandert er immers het uitzicht van de woning mee. Indien het om de zij- of achtergevel gaat is een vergunning meestal niet nodig. Mocht de gevel aan de voorzijde van de woning door de dikkere isolatie over de rooilijn gaan komen dan zal door de dienst Wegen Bruggen en Waterlopen bekeken worden of dit een probleem vormt. Het is aan te raden om bij renovatiewerkzaamheden contact op te nemen met de dienst Stedenbouw van de gemeente waarin je woont.

 

Kostprijs buitenmuur isoleren

De prijs voor het isoleren van een buitenmuur is voornamelijk afhankelijk van de gewenste afwerking. Zo is een afwerking met crepi het goedkoopst (80-100 per m²) en een afwerking met hardhout of metaal het duurst (100-200 per m² afhankelijk van de houtsoort of het soort metaal). Indien je voor kunststof panelen kiest dan moet je rekenen op een kostprijs van 100 – 140 euro per m². Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat  via de offertepagina.